Over AMORV - space to be

AMORV is een gedeelde visie. Een plek waar architectuur, kunst en natuur samenkomen. Waar ruimte niet alleen wordt ontworpen, maar ook wordt beleefd.

Wij bouwen aan meer dan alleen gebouwen. We bouwen aan betekenisvolle plekken - levende systemen waarin context, cultuur en concept samenkomen. Dit geldt voor onze architectuur, interieurs en tentoonstellingen maar ook voor de AMORV Academy, waar we de volgende generatie ontwerpers en denkers inspireren met een systemische en regeneratieve blik op de wereld.

Onze samenwerking is organisch tot stand gekomen. Jamie, architect en systeemfilosoof met een passie voor duurzame architectuur en ecologisch ontwerp. Mira, een ervaren curator en ruimtelijk ontwerper, met een scherp oog voor detail, compositie en de kunst van beleving. Samen combineren we conceptuele diepgang met pragmatische uitvoering - van grootschalige stedenbouwkundige concepten tot de kleinste nuance in materialiteit en lichtval.

We werken vanuit De Vijverschie, een historische buitenplaats net buiten Rotterdam, die we hebben omgetoverd tot een inspirerende ontmoetingsplek. Hier wonen en werken we, omringd door boeken, kunst en natuur. Het is de plek waar de visie van AMORV leeft, waar ideeën ontstaan en waar we gelijkgestemden verwelkomen om samen te bouwen aan een duurzame en bezielde toekomst.

Ons werk is bekroond met diverse prijzen, waaronder de eerste internationale Good Green Design Award voor onze Context-Culture-Concept benadering, de eerste Senter NOVEM Nett- Trofee voor het Elementenhuis, de House of Energy Award, en een nominatie voor de Groenfonds Natuurprijs.

We blijven onderzoeken, leren en creëren - omdat we geloven dat architectuur en ontwerp niet alleen mooi en praktisch moeten zijn, maar ook betekenisvol, ecologisch verantwoord en diep geworteld in de plek waar ze ontstaan. Met deze onderzoekende houding werden we de ontwerpers van de eerste Smart Grid Woning in Nederland (voor Enexis), realiseerde we de allereerste energie producerende renovatie woning van het land en ontwikkelde we het allereerste dak dat bevestigd werd met klittenband en daarmee duurzamer, bestendiger en goedkoper was dan de traditionele manier van bouwen die vooral heel ongezond is voor dakdekkers. Een systeem dat de natuur al heel lang geleden had bedacht. De Britse onderzoeker Julian Vincent verwoordde het ooit treffend: "Nature solves problems, Engineers want answers, what better marriage?"
Welkom bij AMORV - space to be

© Angeniet Berkers

© Angeniet Berkers

Back to top

Mira over Jamie

Jamie ziet structuren waar anderen alleen losse elementen zien. Hij is niet zomaar een architect; hij is een systeemdenker, een filosoof en een verhalenverteller. Waar een ander een gebouw ontwerpt, creëert hij een levend ecosysteem. Zijn talent ligt in het verbinden van disciplines, in het denken voorbij conventies en het zien van mogelijkheden waar anderen beperkingen ervaren.

Als je met Jamie samenwerkt, krijg je geen kant-en-klaar antwoord. Je krijgt vragen. Goeie vragen. Vragen die je uitdagen om dieper na te denken, om de essentie te raken. En dat is zijn kracht: hij daagt niet alleen zichzelf, maar ook iedereen om hem heen uit om verder te kijken.

Zijn liefde voor architectuur begon vroeg - een gereedschapskist van Sinterklaas waarmee hij een vogelhuisje timmerde waarin daadwerkelijk een vogel kwam wonen, waren de eerste bouwstenen van zijn carrière. Daarna volgde een wereldreis waarin hij verliefd werd op inheemse bouwstijlen, en een studie aan de TU Delft, waar hij al snel ontdekte dat modernistische doctrines niet aan hem waren besteed . Hij richtte meteen na zijn studie Origins Architecten op, werd een pionier in duurzaam bouwen en werd al in 2006 door Building Business Magazine uitgeroepen tot een van de Top-20 Green Gurus in de industrie. Met steeds weer nieuwe innovatieve projecten werd Origins toen ook een van de top-10 meest gepubliceerde architectenbureaus van Nederland.

Maar Jamie is meer dan een architect. Hij is een verhalenverteller, een bruggenbouwer, iemand die de complexiteit van systemen doorgrondt en vertaalt naar ruimtes die resoneren met de mensen die ze gebruiken. Zijn nieuwsgierigheid kent geen grenzen - van architectuur tot landbouw, van kwantummechanica tot mythologie, van sjamanisme tot psychologie. Hij is een man met een bibliotheek van meer dan 4000 boeken (die ik gekscherend wel eens zijn minnaressen noem), een fascinatie voor oude kennis en een ontembare drang om te blijven leren en delen. Een mensen-mens die niets liever wil dan bezielde plekken creëren waar de menselijke ziel tot bloei komt. Het leverde hem de titel Magister Dignitatis Humanae (Meester in de Menselijke Waardigheid).

Bouwen met Jamie is bouwen met intentie. Met diepte. Met een open blik en een scherpe geest en een bodemloze put vol kennis. En dat maakt werken met hem niet alleen inspirerend, maar ook verrijkend.

Back to top

Jamie over Mira

Mira heeft een gave die maar weinig mensen bezitten: ze voelt ruimte. Waar anderen een lege kamer zien, ziet zij een verhaal, een compositie, een spel van licht en schaduw. Ze vertaalt abstracte ideeën naar tastbare omgevingen, waarin kunst, architectuur en emotie moeiteloos samenkomen.

Twintig jaar lang werkte ze in het Nederlands Fotomuseum, waar ze leerde hoe kunst en ruimte elkaar versterken. Ze werkte samen met visionaire kunstenaars als Alfredo Jaar, Sebastião Salgado en Nan Goldin, en ontwikkelde een feilloos oog voor detail, materialiteit en betekenisvolle presentatie.

Haar kracht ligt in het verbinden van het conceptuele met het praktische. Ze begrijpt hoe een idee manifest wordt, hoe een tentoonstellingsruimte een ervaring wordt, hoe een interieur een verlengstuk wordt van de mensen die erin leven.

Mira is niet alleen een ruimtelijk ontwerper, maar ook een mentor en curator. Ze heeft een scherp oog voor talent en helpt kunstenaars om hun werk te verfijnen en zichtbaar te maken. Ze is een veelgevraagd jurylid en adviseur voor bijvoorbeeld het Steenbergen Institute of Huis Marseille en heeft een diepe overtuiging dat kunst en architectuur een cruciale rol spelen in hoe we de wereld ervaren.

En dan is er nog iets wat Mira uniek maakt: haar vermogen om schoonheid en functionaliteit te laten samensmelten. Of het nu gaat om een museumzaal, een interieur of een ecologisch landschapsontwerp, haar benadering is altijd intuïtief, doorvoeld en elegant. Ze maakt ruimtes waarin mensen willen zijn. Ruimtes die resoneren met de cultuur van gastvrijheid waarin ze is grootgebracht.

Samenwerken met Mira betekent samenwerken met iemand die niet alleen het eindresultaat voor ogen heeft, maar ook het proces koestert. Ze luistert, ze observeert, en dan opeens - met een subtiel gebaar of een perfect geplaatste ingreep - maakt ze van een ruimte een ervaring.

Dat is haar talent. En dat maakt AMORV tot wat het is.

© Pablo A. Gimenez

Back to top

AMORV Manifest

• Ruimte leeft! In meer of mindere mate welteverstaan. Er zijn plekken die de ziel voeden – die noemen wij levend en bezield - en doodse plekken die ons leegzuigen

• De natuur kent geen doodse plekken. Daar klopt alles. Daar geldt een natuurlijke orde.

• Deze natuurlijke orde leeft ook in ons. We resoneren ermee. En daarom voelen we ons fijn en vrij en levend op bezielde plekken.

• Bezielde architectuur betreden is dan ook een be-leving. Een beleving die we ervaren met onze zintuigen. Daar hebben we er 5 van. Volgens sommigen misschien wel 12. Ruimtelijk ontwerp is dan ook veel meer dan een visuele discipline.

• Veel kunstenaars hebben een fijnbesnaard gevoel voor ruimte. Door middel van kunst duiden ze de kwaliteit van een ruimte. Brengen ze die tot leven. Versterken deze. Daarom betrekken we in onze projecten kunst of kunstenaars.  

• Het omgekeerde geldt ook. Kunst heeft passende ruimte nodig om tot zijn recht te komen. Om be-leefd te worden. Daarom werken we graag aan tentoonstellingen.

• Goeie gebouwen en fijne ruimtes vol leven schikken zich naar het bestaande. Naar de context. Naar dat wat al is. Ze passen zich aan, en in. In dat schikken wordt het geheel versterkt, verbeterd, heel gemaakt, geheeld.

• Onze pre-moderne voorouders wisten heel goed hoe je een gebouw inpast in de bestaande orde. Te midden van iets groters plaats. Dans le milieu. Door vallen en opstaan, door te leren en te proberen zijn overal op aarde steeds de beste oplossingen voor specifieke locaties gevonden. Dat noemen we cultuur en daar moeten we op voortbouwen.

• Dat aansluiten op een natuurlijke orde, dat zijn we als moderne mens een beetje verleerd. Kijk maar om je heen. Waar wordt de ziel nog geraakt? Dat komt omdat we de wereld door een reductionistische bril zijn gaan zien. Om de wereld om ons heen te begrijpen, knippen we vanuit afzonderlijke disciplines alles op in behapbare stukjes en meetbare materie die zich bevindt in inerte ruimte. En zo verliezen we het beeld van het geheel. In de natuur geldt het omgekeerde. Daar sorteert het geheel de delen!  Daar is alles systemisch. Dit noemen we ecologie en is een uiterst complex holistisch fenomeen dat zich niet in (klimaat) modellen laat vangen.

• Als de context leidend en vormend is. En als daaruit overal op aarde een specifieke cultuur van bouwen is ontstaan. Dan leidt dat logischerwijs tot de ecologische ontwerpbenadering die wij bij onze projecten hanteren: Contex, Cultuur, Concept.

• Van Concept naar Conceptie, de geboorte van iets nieuws. Alle begint met een goed idee. Een creatief haakje waar je alles aan op kunt hangen. Dat noemen we een concept. Als het concept goed en stevig en weldoordacht is dan volgt de conceptie vanzelf. Dan krijgt alles vorm. Dan gaat alles stromen. Dan wordt alles AMORV!

Back to top

© Carel van Hees

Samenwerken met AMORV

•    Voor een goed project heb je een goede architect of een goede vormgever nodig. Voor een héél goed project, een goede opdrachtgever! Als je met ons samenwerkt dan verwachten we ook wat van je.

•    We verwachten in ieder geval een kapitein op het schip. Een kapitein met een visie. Want zonder koers volstaat elke wind en dat leidt tot niets.

•    Of het nou om de bouw van een huis gaat, de inrichting van een museum of de verbouwing van een kantoor; het moet altijd duidelijk zijn voor wie we iets ontwerpen. De doelgroep, de gebruiker, de organisator moet een identiteit hebben. Een gestalt waarvoor we kunnen werken. Dus niet een gemiddeld gezin met 1.2 auto en 3.2 kinderen.

•    Samen gaan we op zoek naar de beste ruimtelijke oplossing voor jouw vraag. Om daar te komen, verkennen we alle denkbare mogelijkheden die bij ons opkomen, die out of the box zijn of buiten de randjes kleuren. Dat heet divergeren. In de creatieve chaos die zo ontstaat gaan we vervolgens orde scheppen. We gaan op zoek naar de best mogelijke oplossing. We convergeren.

•    Maar eerst gaan we de vraag waarmee je bij ons komt doorgronden. De opdracht echt helder krijgen en waar nodig herdefiniëren. De vraag achter de vraag stellen. En zo kan het zijn dat jij bij ons komt met de vraag om een blauwe vierkante doos. En dat we een paar weken later bij je terug komen met een roze ronde toren en dat je zegt; ‘dat is precies wat ik bedoelde!’

•    Het is wel degelijk persoonlijk! Dat vragen en doorgronden dan. We willen de perfecte oplossing voor je vinden en willen jou of je organisatie daarom echt goed leren kennen en begrijpen. Dat vergt een mini vriendschap. Een proces van eerlijk zijn en vertrouwen. Waarin ook de olifant in de ruimte benoemd mag worden en je soms met de billen bloot moet.

•    Nog even over die kapitein. We vertrouwen erop dat je de belangen van je bemanning goed vertegenwoordigt. Dat je ze waar nodig betrekt. Dat je de uitkomsten van het ontwerpproces terugkoppelt en de reactie daarop weer met ons deelt. We geloven dat alle stemmen en alle meningen gehoord moeten worden. Maar pas op dat al die gekleurde meningen geen grijstint wordt. Daar wordt niemand blij van.

•    Een goed gebouw is altijd duurzaam; een duurzaam gebouw niet altijd goed. Veel opdrachtgevers komen bij ons met de vraag om een duurzaam ontwerp en beginnen dan snel over technische oplossingen. Maar een warmtepomp of een zonnepaneel op je dak maakt een ontwerp nog niet duurzaam. We gebruiken die term ook liever niet. Liever hebben we het over goede en bezielde gebouwen waarin alles klopt. Niet voor niets komt het woord techniek van het Griekse techné. Een ingewikkeld begrip dat zowel schoonheid én ambacht én functie alsook de toepassing van kennis betekent. Iets is mooi als het werkt, als het praktisch is, als het op de juiste manier is toegepast. In dat licht bestaan er geen foute materialen; alleen foute toepassingen!

•    Onze meerwaarde zit in de conceptfase waarin de eerste schetsen tot stand komen. In deze fase worden al onze kennis, al onze ervaring en al onze talenten ingezet om te komen tot dat goede idee. Als deze fase goed wordt doorlopen dan volgt vanuit het concept vanzelf de conceptie en ook de groei; de uitwerking, de ontwikkeling van dat idee. Daar betrekken we externe partijen bij die goed zijn in hun vakgebied. Van tekenaars tot constructeurs, lichtontwerpers, kosten deskundigen en bouwmanagers; maar ook kunstenaars, therapeuten of biologen als het project daar om vraagt. Uiteraard blijven we van begin tot eind betrokken.

•    Zoals de naam al zegt doen we alles met liefde. Als we met je in zee gaan dan krijgt je onze volledige toewijding. En die is niet in uren uit te drukken. Daarom werken we altijd met een vast honorarium. Een ere-loon. Een goed idee is namelijk veel meer waard dan de uren die nodig waren om het te bedenken.

•    Over waarde gesproken. We werken altijd met kunstenaars samen in projecten. Die gaan ons helpen om het geheel naar een hoger plan te tillen. Ook daar zit dus heel veel meerwaarde. Helaas wordt dat niet altijd in gezien. Het eerlijk vergoeden van kunstenaars is een van onze speerpunten. Daarom hanteren we altijd de fair-practice code van de Mondriaan Stichting.

Als deze manier van werken je aanspreekt, kijken we ernaar uit om samen op pad te gaan.

Back to top